Een dag in het leven van opleidingscoach Larissa Meulebrouck

Complex jargon begrijpelijk maken, oefeningen bedenken, feedback geven, vragen beantwoorden, dezelfde vragen later nóg eens beantwoorden, … Coachen is een kunst. En senior dossierbeheerder Larissa Meulebrouck is een artieste. Samen met het opleidingsteam boetseert zij een leertraject op maat van iedere kersverse Umain’er. Wij volgden haar tijdens één van haar werkdagen om te kijken hoe ze haar rol als opleidingscoach precies vervult.

Wanneer ik feedback geef, vertel ik er altijd bij waarom we iets op een bepaalde manier doen.

06.00 u. - 07.30 u. The early bird catches the worm.

“Ik sta op, spring onder de douche en bereid mijn lunch voor vandaag. Op dagen dat ik naar kantoor ga, carpool ik samen met mijn vriend gezien we vlakbij elkaar werken. Handig!”

07.30 u. – 08.30 u. Goeiemorgen, beste collega!

“Eenmaal toegekomen, neem ik even de tijd om rustig op te starten. Meestal ben ik één van de eersten, maar vandaag zijn er al enkele collega’s op kantoor, dus ga ik bij hen langs voor een kort babbeltje. Nadien duik ik in mijn mailbox en planning om de prioriteiten te bepalen. Aangezien er in de voormiddag een opleiding op het programma staat, print ik het nodige oefenmateriaal af en maak ik het trainingslokaal klaar om de trainees te ontvangen.”

08.30 u. – 09.30 u. Welkomstontbijt met starters.

“Vandaag vervoegen een aantal nieuwe Umain’ers ons team. Om hen hartelijk te verwelkomen, verrassen we hen met een royaal ontbijt. Aan tafel schuiven collega’s die nauw met hen zullen samenwerken zoals hun peter of meter, de hr-manager, de vennoten en ik, als leercoach.”

09.30 u. – 12.00 u. Doceren. Instuderen. Recapituleren.

“Het topic van de sessie hangt af van de periode waarin onze nieuwe Umain’ers starten. Op die manier kunnen ze alle kennis onmiddellijk in de praktijk toepassen en volop meedraaien in het team. Aangezien rond deze tijd van het jaar alles in het teken staat van btw, gaan de eerste sessies vooral over het voorbereiden van de btw-aangifte en het bijwerken van de boekhouding. Om alle trainees wegwijs te maken in de materie pluk ik enkele voorbeelden uit mijn dossiers en maak ik hen attent op de uitzonderingen. Daarna gaan we aan de slag met enkele oefeningen en overlopen we samen de uitkomst. Dit geeft mij de kans om eventuele vragen te beantwoorden en dieper in te gaan op de zaken die nog onduidelijk zijn.” 

“Aan het einde van de sessie geef ik de trainees nog een opdracht mee. Dit is doorgaans een case waar ik zelf ook op werk. Zo kan ik handig vergelijken met mijn eigen aanpak en accuraat feedback geven.”

12.00 u. – 13.00 u. Lunchbreak

“Hoog tijd om die grommende maag van repliek te dienen. Ik schuif gezellig aan tafel met mijn collega’s voor een verkwikkende lunch. Op het menu: een lekker soepje en enkele crackers met charcuterie. Meestal voorzie ik zelf mijn eten, maar er worden ook dagelijks broodjes geleverd. En op de laatste vrijdag van de maand is het traditie dat we met het hele kantoor frietjes, pizza of sushi bestellen. Ik kijk er nu al naar uit!”

13.00 u. – 17:00 u. Feedback²

“In de namiddag pik ik mijn taken als senior dossierbeheerder weer op. Dat betekent de bijgewerkte boekhouding controleren, feedback geven aan collega’s en vragen van klanten beantwoorden. Maar ik voorzie ook voldoende ruimte in mijn agenda om de opdrachten van de trainees na te kijken. Het is belangrijk om snel terug te koppelen, zodat ze meteen verder kunnen met andere dossiers. Soms plan ik nog een opvolgingssessie in om samen vragen en challenges te overlopen.”

“Wanneer ik feedback geef, zeg ik niet alleen wat er moet aangepast worden. Ik vertel er altijd bij waarom we iets op een bepaalde manier doen. Dat helpt om alles beter te begrijpen.”

17.00 u. – … Sit back, relax & enjoy Peaky Blinders!

“Ik pik mijn vriend weer op en keer huiswaarts om lekker te kokkerellen. Als ontspanning lees ik doorgaans een roman op mijn e-reader of kruip ik samen met mijn vriend voor televisie. Momenteel volgen we de razend spannende reeks ‘Peaky Blinders’. Nu al benieuwd naar het laatste seizoen!”

Meer weten over werken bij Umain?

Check it out >>